Blogi: Yleisöstä on onnistuttu luomaan yhteisö

Viimeiset vuodet ovat olleet poikkeuksellisia. Sitä suuremmalla syyllä iloitsen uutisesta teatterien katsojamäärien noususta. Teatterilla on merkittävä vaikutus ihmisille monella eri tavoin.

Turun Sanomissa tänään tätä kirjoitettaessa (11.1.2024) päätoimittajalta: ”Teatterit vetävät jälleen katsojia vaikeiden koronavuosien jälkeen. Turun kaupunginteatteri, Linnateatteri ja Åbo Svenska Teater keräsivät viime vuonna yhteensä reilut 200 000 katsojaa, jossa on kasvua edellisvuodesta lähes 14 prosenttia (TS 10.1.). Kaikki kasvattivat yleisömääriään, mutta suurin nousu oli Linnateatterilla, jonka katsojamäärä nousi yli 40 prosenttia. Näistä luvuista on hyvä jatkaa.”

Niinpä niin, näistä luvuista tosiaan on hyvä jatkaa ja jo tässä vaiheessa kiittää kaikkia Linnateatterin esityksistä nauttineita ja toivoa yhtä nautinnollisia seuraavia 20 vuotta.

Olen aina pitänyt Linnateatteria katsojalle helppona, nauruhermoja koettelevana, ammattitaitoisena turkulaisena komediaan, musiikkiin ja maistuvaan ruokaan keskittyvänä teatterina. Minun sydämessäni Linnateatteri on pieni, mutta pippurinen, omaa polkuaan kulkeva teatteri, joka ei kuvia kumartele, vaan tekee sitä, mistä ihmiset pitävät.

Linnateatteria on aina johdettu hyvin, niin operatiivisesti kuin taiteellisestikin. Myös hallitus on koostunut ja koostuu eri alojen ammattilaisista, jotka omalla osaamisellaan tuovat merkittävän panostuksen Linnateatterin kokonaisuuteen. Tämänhetkinen johtokaksikko Markko Heinonen toimitusjohtajana ja Jussi Vahvaselkä taiteellisena johtajana täydentävät hyvin toisiaan ja antavat toisilleen tilaa tehdä sitä, minkä kumpikin parhaiten osaa.

Minulle, Linnateatterille sydämensä menettäneelle fanille, on ollut suunnaton ilo ja kunnia tulla valituksi Linnateatterin hallitukseen vuonna 2020 ja hallituksen puheenjohtajaksi vuosi sitten. Toimitusjohtajan talousraporttien lisäksi (lue: jälkeen) kokousten parasta antia on taiteellisen johtajan suunnitelmat tulevasta ohjelmistosta. Mitä pähkähullumpi idea, sitä enemmän Jussi hihittelee niitä esitellessään ja sitä varmemmin ne myös toteutetaan.

Teatteriesitykset eivät pelkästään tarjoa viihdettä tai kulttuurisia elämyksiä, vaan teatteri voi myös tarjota yhteisön, jossa ihmiset voivat kokoontua, jakaa kokemuksiaan ja tuntea yhteenkuuluvuutta. Teatteriesitysten myötä ihmiset voivat kokea empatiaa ja ymmärrystä toisten elämää kohtaan.

Linnateatterissa yleisöstä on onnistuttu luomaan yhteisö. Linnateatterin mutkattomuuden, hyväntahtoisuuden ja erityisen tunnelman ansiosta teatterikokemus on enemmän kuin pelkkä näytelmä. Se on osa kokonaisvaltaista hyvinvointia.

Linnateatterin johdolla on suuria suunnitelmia tulevaisuuteen. Niin hurjia, että tällaista turvallisuushakuista keski-ikäistä ihmistä välillä hirvittää, mutta toteutuessaan ne tarjoavat meille turkulaisille taas jotain aivan erityistä ja ainutlaatuista. Niistä en uskalla vielä puhua, mutta sanottakoon, että seuraavien 20-vuoden aikana me Linnateatterin ystävät emme ainakaan joudu pettymään.

Vielä kerran Linnateatterin katsojia – yhteisöä, henkilökuntaa ja hallitusta viime vuosista kiittäen ja menestystä ja onnea tuleviin vuosiin toivottaen
-Satu

Kirjoittaja on Linnateatterin hallituksen puheenjohtaja Satu Alanen.