LINNATEATTERI
#meillesaanauraa

Muutautumiskykyinen komeljanttari

Linnateatteri on vuodesta 2003 toiminut turkulainen komediaan, musiikkiin ja maistuvaan ruokaan keskittyvä teatteri, jossa ei turhia jäpitetä.

Linnateatterin aatteena on järjestää monitasoisia viihdekokemuksia, joissa ruokitaan sekä sielua että ruumista. Sekä aikuisille että lapsille suunnatuiden näytelmien, lisäksi Linnateatterissa järjestetään esimerkiksi konsertteja ja stand up -esityksiä. Katsojaluvuissa mitattuna Linnateatteri on Suomen suurimpia teattereita ja se sijaitsee aivan Turun sydämessä.

Muiden teini-ikäisten tapaan Linnateatteri luovii maailmassa ihmetellen elämää välillä historian ja välillä nykyhetken tapahtumien ja ilmiöiden kautta. Välillä se kapinoi repimällä farkkunsa ja seuraavassa hetkessä kuitenkin käpertyy syliin – pohjimmiltaan siis hyväntahtoinen, aito, persoonallinen ja rakastettava nuori teatteri.

Linnateatterin iloinen väki palveluksessasi

Linnateatterin omistautunut henkilöstö tykkää työstään ja sen aistii yksilöllisenä palveluna vierailun jokaisessa käänteessä lipunmyynnistä tarjoiluun ja esityksiin. 

Linnateatterin taidot eivät rajoitu lavalle, vaan annamme kaikkemme myös kulinaristisella estradilla. Tyylikäs ravintolamme tarjoaa tasokasta palvelua esitysten yhteydessä.

Tervetuloa viihtymään komediateatteriimme huumorin sekä hyvän ruoan ja juoman parissa!

Kiinnostaako stand up tai konsertti aivan Turun keskustassa? Katso koko ohjelmistomme täältä.

Ylpeästi turkulainen Linnateatteri

Avoimuus ja ennakkoluulottomuus ovat olleet osa Linnateatterin persoonaa aina perustamisesta lähtien.

Linnateatteri perustettiin Turun Linnankadulle, vanhaan kivipainoon. Teatterin kantavana voimana on ollut pyrkimys katsoa asioita poikkialaisesti ja olla avoin ja kehittyvä toimija kulttuurin kentällä. Linnateatteri onkin tullut tunnetuksi monista yhteistyöprojekteista muiden teattereiden, tuotantoyhtiöiden ja yritysten kanssa.

Vuosien mittaan Linnateatterin kesäesityksille on aplodeerattu Turussa Aboa Vetus & Ars Nova -museossa ja vuosina 2005–2013 Naantalin Emma-teatterissa. Vuosina 2014-2018 kesäteatterin parissa naurettiin Linnanakadun sisäpihalla. Kesästä 2019 alkaen Linnateatterin kesäteatteri rantautuu jälleen meren äärelle ja viihdyttää yleisöä Ruissalon Tapahtumatelakalla.

Syksyllä 2017 Linnateatteri laajensi toimintaansa Lounais-Suomen Maalaistentalon tiloihin – eli vanhaan Dominoon – aivan Turun ydinkeskustaan. Linnateatterilaiset tuntevat ylpeyttä kotikaupungistaan ja sen kansainvälisestikin merkittävästä historiasta, joka on vahvasti läsnä entisissä Dominon tiloissa.

Keväällä 2019 Linnateatteri luopui Linnankadun kivipainosta ja Teatteriravintolasta. Toiminta siirtyy kokonaan Humalistonkadulle. 

Historian havinaa

Linnateatterin kulttuuriteko ja kunnianosoitus Alvar Aallolle.

Teatteri paloi ja nyt se on palannut!

Astuessasi sisään Linnateatteriin sukellat samalla historiamatkalle 100 vuoden takaiseen Turkuun.

Linnateatterin historiaa huokuvissa Domino-tiloissa yhdistyvät konkreettisesti 1920-luvulla rakennettu, Alvar Aallon suunnittelema Lounais-Suomen Maalaistentalo ja monia vuosia elokuvateatterinakin toiminut sali.

Maalaistentalon neoklassinen muotokieli käytävineen ja marmoriportaikkoineen toistaa tunnetun suunnittelijansa käsialaa. Aalto perheineen asui itsekin rakennuksessa teatterin valmistuttua.

Luksuselämää kaupungissa

Maalaistentalo oli Lounais-Suomen maanviljelijöiden yhden luukun palvelutalo, jossa toimi muun muassa hotelli, pankki, apteekki ja lääkärin vastaanotto. Rakennus oli hulppea ja kaupungissa vierailevat maalaiset maistelivat loisteliasta elämää kristallikruunujen ja valtavien maalausten keskellä. Juuri päättynyt kansalaissota näkyy niin ikään rakennuksen arkkitehtuurissa – lukuisat pienet käytävät, tunnelit ja varauloskäynnit kielivät vallinneesta turvattomuuden tunteesta.

Tuli tuhosi näyttämön 50-luvulla

Vuonna 1954 Turun Kaupunginteatterin käytössä ollut näyttämö paloi ja teatteri joutui muuttamaan pois tiloista. Nykyinen Linnateatterin auditorio on jäänne vanhan teatterisalin nousevasta katsomosta. (Hep! Voit järjestää oman tapahtumasi auditoriossa.) Sittemmin tiloissa on ollut monenlaista toimintaa. Rakennustaiteellisesti ja kulttuurihistoriallisesti arvokas rakennus on suojeltu, ja sen peruskorjaus valmistui vuonna 2005.

Linnateatteri on yhdistänyt Maalaistentalon tilat ja entisen Domino-salin luoden Turun sydämeen kodin rennolle teatteriviihteelle ja toimivat tilat myös kokouskäyttöön. Nyt rakennuksen ovista kuljetaan taas alkuperäisen tarkoituksen mukaisesti teatteriin!

"Viihdettä, jossa ruokitaan sekä sielua että ruumista."