HISTORIAA

Ylpeästi turkulainen Linnateatteri

Avoimuus ja ennakkoluulottomuus ovat olleet osa Linnateatterin persoonaa aina perustamisesta lähtien.

Linnateatteri perustettiin vuonna 2003 Turun Linnankadulle, vanhaan kivipainoon. Teatterin kantavana voimana on ollut pyrkimys katsoa asioita poikkialaisesti ja olla avoin ja kehittyvä toimija kulttuurin kentällä. Linnateatteri onkin tullut tunnetuksi monista yhteistyöprojekteista muiden teattereiden, tuotantoyhtiöiden ja yritysten kanssa.

Vuosien mittaan Linnateatterin kesäesityksille on aplodeerattu Turussa Aboa Vetus & Ars Nova -museossa ja Linnateatterin pihalla, sekä vuosina 2005–2013 Naantalin Emma-teatterissa. Nykyään Linnateatterin kesäteatteri viihdyttää yleisöä Linnankadulla kivipainotalon pihalla.

Syksyllä 2017 Linnateatteri laajensi toimintaansa Lounais-Suomen Maalaistentalon tiloihin – eli Dominoon – aivan Turun ydinkeskustaan. Linnateatterilaiset tuntevat ylpeyttä kotikaupungistaan ja sen kansainvälisestikin merkittävästä historiasta, joka on vahvasti läsnä Dominon tiloissa.

Teatteri paloi ja nyt se on palannut!

Astuessasi sisään Linnateatteriin sukellat samalla historiamatkalle 100 vuoden takaiseen Turkuun.

Linnateatterin historiaa huokuvissa tiloissa yhdistyvät konkreettisesti 1920-luvulla rakennettu Lounais-Suomen Maalaistentalo ja Alvar Aallon alun perin Turun Teatterin käyttöön suunnittelema teatterisali. Rakennuksen neoklassinen muotokieli käytävineen ja marmoriportaikkoineen toistaa tunnetun suunnittelijansa käsialaa. Aalto perheineen asui itsekin rakennuksessa teatterin valmistuttua.

Luksuselämää kaupungissa

Maalaistentalo oli Lounais-Suomen maanviljelijöiden yhden luukun palvelutalo, jossa toimi muun muassa hotelli, pankki, apteekki ja lääkärin vastaanotto. Rakennus oli hulppea ja kaupungissa vierailevat maalaiset maistelivat loisteliasta elämää kristallikruunujen ja valtavien maalausten keskellä. Juuri päättynyt kansalaissota näkyy niin ikään rakennuksen arkkitehtuurissa – lukuisat pienet käytävät, tunnelit ja varauloskäynnit kielivät vallinneesta turvattomuuden tunteesta.

Tuli tuhosi näyttämön 50-luvulla

Vuonna 1954 Turun Kaupunginteatterin käytössä ollut näyttämö paloi ja teatteri joutui muuttamaan pois tiloista. Nykyinen Linnateatterin auditorio on jäänne vanhan teatterisalin nousevasta katsomosta. (Hep! Voit järjestää oman tapahtumasi auditoriossa.) Sittemmin tiloissa on ollut monenlaista toimintaa. Rakennustaiteellisesti ja kulttuurihistoriallisesti arvokas rakennus on suojeltu, ja sen peruskorjaus valmistui vuonna 2005.

Linnateatteri on yhdistänyt Maalaistentalon tilat ja vanhan Dominoteatteri-salin luoden Turun sydämeen kodin rennolle teatteriviihteelle ja toimivat tilat myös kokouskäyttöön. Nyt rakennuksen ovista kuljetaan taas alkuperäisen tarkoituksen mukaisesti teatteriin!

"Nyt rakennuksen ovista kuljetaan taas alkuperäisen tarkoituksen mukaisesti teatteriin!"