Miska Kaukonen palaa Linnateatterin lavalle – Urakkahommia-näytelmä ensi-iltaan helmikuussa

Kun Linnateatteri aloitti toimintansa vuonna 2003, oli Miska Kaukonen 28-vuotias. Vuosiin mahtuu paljon, mutta parhaat teatterimuistonsa Kaukonen kertoo juuri Linnateatterista.

Näyttelijä Miska Kaukosen 20-vuotiseen historiaan Linnateatterissa mahtuu paljon. Hän toteaa parhaiden – ja samalla oudoimpien teatterimuistojensa liittyvän Linnateatteriin.

- Shakespearen kootut teokset oli ensimmäinen näytelmäni Linnateatterissa. Ensimmäisessä kohtauksessa rikkinäinen keppi lävisti käteni peukalon kohdalta, ja jouduin näyttelemään ensimmäisen puoliajan kepinpala kädessäni, kunnes väliajalla saimme sen vihdoin irti. Kaikenlaista on tapahtunut.

Kaukonen on näytellyt Linnateatterin huippusuosituissa näytelmissä, kuten Mielettömissä Turun, Raamatun, elokuvan historioissa, Kakola-musikaalissa sekä Ohukaisessa ja paksukaisessa. Rooleja hän on tehnyt Jeesuksesta Risto Räppääjään, joiden lisäksi hän on tunnettu lukuisista pikarooleistaan.

Näytelmä- ja roolilista on siis lähes loputon. 

Kehitys komediateatteriksi

Kaukonen näkee kehityksen Linnateatterin 20-vuotisen taipaleen aikana. Komedia on ottanut pääroolin teatterin ohjelmakalenterissa ja ensimmäisten vuosien draamanäytelmät ovat jääneet historiaan. 

Kaukonen tähdittää Tom Petäjän ja Emmi Kankaan kanssa Linnateatterissa 15. helmikuuta ensi-iltansa saavassa Urakkahommia-komediassa. Hänen edellisestä Linnateatteri-visiitistään on kulunut liki kuusi vuotta.

Urakkahommissa kaksi köyhää muuraria alkavat valmistaa revyytä, jossa ainoan naisnäyttelijän poisjääminen ajaa kaksi miestä erikoisiin kohtauksiin keskenään. 

Vaikka näytelmä on puhdas komedia, näkee Kaukonen siinä myös vakavampia aiheita ja tulokulmia.

- Näytelmä käsittelee myös rahahuolia ja työttömyyttä. Pääasiassa Urakkahommia on kuitenkin hyvän mielen komedia, jolle saa nauraa kunnolla, hän toteaa.

Kaukonen on tullut monelle tutuksi lyhyistä pikarooleista. Urakkahommissa Kaukonen esittää vain yhtä roolia, jota hän odottaa innolla.

- Olen tehnyt pikkurooleja viime aikoina niin paljon, että on mukavaa vaihtelua tehdä välillä myös pidempi rooli. 

Millainen sitten Kaukosen rooli on Urakkahommissa?

- Hahmoni on perusukko, joka on yritteliäs, mutta keinot ovat hieman hakusessa. Roolini on kreisikomedia-tyyppistä noloihin tilanteisiin ajautumista ja sieltä takaisin luovimista. Kumpikaan näytelmän miehistä ei osaa hoitaa asioitaan kuin normaalit ihmiset, vaan he ajavat itseään vain enemmän kuseen, paljastaa Kaukonen.

Paluu historiaan

Jos ajassa voisi palata taaksepäin, minkä näytelmän tai roolin Kaukonen haluaisi tehdä uudelleen?

- Tykkäsin todella paljon tehdä Ellingiä, vaikka se olikin draamarooli. Näytelmä kertoo kahdesta holhouksenalaisesta, tukiasuntoon muuttavasta miehestä, joiden välille syntyy omalaatuinen ystävyys. 

Ellingin lisäksi Kaukonen tekisi mielellään uudelleen Mielettömän Turun historian.

- Sitä ei tosin voi tehdä muuten kuin Satu Rasilan aloitteesta, Kaukonen toteaa.

Urakkahommia-näytelmän ensi-ilta 15.2. Linnateatterissa. Esityskausi 16.2.-6.5.2023. Rooleissa Miska Kaukonen, Tom Petäjä ja Emmi Kangas. Ohjaus ja käsikirjoitus Petja Lähde.