Sananvuoro - Jussi Helmisen haastattelusarja

Miten Alpo Suhonen tai Pirkko Mannola määrittelevät taiteen? Miten valmistuu teatteriesitys, ja mitä kaikkea matkan varrella voikaan sattua? Viihdyttäviltä tarinoilta ei voi välttyä, kun haastateltavan tuoliin istuu ikonisia teatterintekijöitä. Linnateatterin Sananvuorossa myös yleisöllä on ainutlaatuinen mahdollisuus haastatella Turun teatterielämän hahmoja.

Ensi tiistaina 9. marraskuuta Linnanteatterin vasta-avatussa aulatila Tampuurissa alkaa turkulaisen teatterielämän esiripun toiselle puolen kurkistava haastattelusarja Sananvuoro. Sananvuoroa isännöi pitkän linjan teatterimies Jussi Helminen ja pääroolissa ovat laajan kokemuskartaston omaavat vieraat, jotka liittyvät jollain tavalla turkulaiseen teatteriin.

Ensimmäiseksi vieraaksi saapuu legendaarinen jääkiekkovalmentaja, teatteriohjaaja ja Turun kaupunginteatteria 90-luvulla johtanut Alpo Suhonen. Joulukuussa lavalle astuu näyttelijä, laulaja ja vuoden 1958 Miss Suomi Pirkko Mannola.

Yleisö mukaan keskusteluun

Helminen toivoo Sananvuoron avaavan sitä, miten eri ihmiset määrittelevät taiteen ja miten esimerkiksi taiteilija itse tiedostaa roolinsa. Myös yleisöllä on mahdollisuus kysyä omia kysymyksiään haastateltavilta.

– Näkisin, että suora vuorovaikutus on haluttua näinä aikoina, tilaisuus kuunnella ja kysyä kasvokkain ja saada myös vastauksia omiin kysymyksiin. Emme kaihda suuriakaan aiheita, ja kaikkeen yritämme löytää vastauksen, Helminen lupaa.

– Toivon, että yleisö pääsisi Sananvuorossa jakamaan teatterilaisten kokemusta siitä, mitä kaikkea on esityksen takana. Teatterissa käytetään valtavasti työtunteja ja luovuutta siihen, että esitys näyttäisi vaivattomalta. Luvassa on kurkistus sekä kulissien että teatterintekijöiden oman esiripun ja julkikuvan taakse.

Samoilla linjoilla on myös Linnateatterin taiteellinen johtaja Jussi Vahvaselkä.

– Sananvuorossa yleisö voi kokea ahaa-elämyksiä teatterin tekemiseen liittyen – sellaisia asioita, joita ei tule välttämättä ajatelleeksi, kun menee katsomaan teatteriesitystä. Meillä oli kerran Linnateatterissa avoimet harjoitukset, joissa harjoiteltiin vaatevaihtoja. Yleisö koki todella mielenkiintoisena sen, miten vaatteidenvaihtoa pitää erikseen harjoitella, kuinka paljon aikaa siihen on ja kuka sitä hoitaa. Sananvuorossa voi kuulla esimerkiksi tämän tyyppisiä asioita.

Tunnelmallinen Tampuuri 

Vahvaselkä kehuu tällä viikolla tulikasteensa saaneen Tampuurin ominaisuuksia matalan kynnyksen esityspaikkana Turussa. Tiistai-iltana nähty musiikkiteatteriesitys Baritonien kosto veti Tampuurin täyteen ja yleisön reaktio oli vilpittömän innostunut.

– Tampuurin esitykset ovat erilaisia kuin mitä teatteriravintolan näyttämöllä on totuttu näkemään. Matala aulatila ja esiintyjien lyhyt välimatka yleisöön ovat omiaan luomaan tiiviin ja intiimin tunnelman ja esityksiä voidaan suunnata myös pienemmälle yleisölle, Vahvaselkä sanoo.

Sananvuoro-haastattelutilaisuudet ovat maksuttomia. Paikkoja on rajoitettu määrä. Tampuurissa nähdään syksyllä myös mentalisti Jenni-Sofian esitys Mielen taikaa ja Jere Hultinin vetämä Teatterivisa.

Tampuurin ohjelmistoa 2021:
9.11. klo 18 Sananvuoro: Alpo Suhonen (maksuton)
16.11. klo 19 Mielen taikaa, mentalisti Jenni-Sofia (liput 20 €) 
30.11. klo 19 Teatterivisa, Jere Hultin (maksuton)
7.12. klo 18 Sananvuoro: Pirkko Mannola (maksuton)