Linnateatterin aidot mökkikokemukset, osa 1

25.4.2017

Linnateatterin pihanäyttämöllä esitetään kesällä 2017 aitoihin mökkikokemuksiin perustuva komedia Haluatko mökkiläiseksi.

Näin kesää odotellessamme innostuimme muistelemaan katsojiemme kanssa omia mökkireissujamme. Saammeko siis esitellä: Linnateatterin väen ja katsojien kootut, taatusti aidot ja taatusti traumaattiset mökkimuistot!

Isän kädestä

”Isäni oli opettaja ja vanhempani olivat kutsuneet opettajakollegat mökille viettämään kesäpäivää koulun päätteeksi. Olin auttamassa, ja illalla isä lähti kyyditsemään veneellämme vieraita mantereelle. Mutta eipä paatti käynnistynytkään. Ilta oli pimeä ja me näytimme lyhdyllä valoa… Isä tempaisi vetonarusta moottoria käyntiin oikein kunnolla… Sillä seurauksella, että hänen nyrkkinsä osui silmäni yläpuolelle. Auts!!!

Olin juuri valmistunut lääkintävoimistelijaksi. Oli aivan kauheaa mennä maanantaina töihin terveyskeskukseen, kun toinen silmä oli mustana. Hävetti, ja kerro sinä nyt totuutta, kun jotkut tietysti uskoivat ja ehkä toiset eivät!!  Arpi jäi muistoksi. Onhan se himmentynyt ja meikata voi, mutta muistan tämän. Silloin olin 22-vuotias ja nyt 60 vuotta.”

– Marjis, katsoja

Kultaiset lapsuuden kesät

”Kun olin lapsi, sai perheeni lainata naapurin mökkiä, jossa oli kerrossänky. Halusin ehdottomasti nukkua yläpedissä. Isoveljenikin olisi halunnut, mutta vakuuttelin hänelle sen olevan vaarallinen paikka. Sinähän voit vaikka pudota ja satuttaa itsesi, minä voin uhrautua! Niinpä sain yläsängyn. Eräänä yönä heräsin pääni yläpuolelta kuuluvaan rapinaan ja näin hiiren kurkkaavan katonrajassa olevasta reiästä. Ajattelin, että se putoaa yöllä suuhuni.

Niinpä sanoin seuraavana aamuna veljelleni että kuule, nyt on sinun vuorosi nukkua yläpedissä. En tiedä, häiritsikö hiiri ikinä veljeni unta, mutta omasta mielestäni olin joka tapauksessa toiminut oikein reilusti.

Paria vuotta myöhemmin perheeseemme oli tullut pikkusisko. Olimme lähdössä mökiltä ulos, ja siskolla kesti ja kesti laittaa vaatteet päälle. Koska isä oli käskenyt aina sulkea tuvan oven, vedin odotellessani ovea kiinni. Se ei mennyt, ja aina kun yritin, sisko huusi. En yhdistänyt näitä kahta asiaa, kunnes äitini parkaisi, että siskon sormet ovat oven välissä. Yritin selittää, etten ollut tajunnut, mutta äitini oli niin pelästynyt että huusi minulle.

Tunsin kokeneeni suurta vääryyttä ja menin mökin katolle. Makasin siellä pitkän aikaa ja ajattelin, etten tule koskaan alas, vaikka kuolen tänne mieluummin. Lopulta veljeni sai minut alas – kai minulle tuli nälkä, jano ja vessahätä. Siskon fyysiset vammat olivat lopulta pienemmät kuin minun marttyyrin kärsimykseni, hänellä vain nahka ruttaantui nivelten kohdalta.”

– Tuula, Linnateatterin palveluvastaava

Amatöörit murtohommissa

”Olipa kerran pariskunta, joka yöllä lähti yhdessä puuseehen. Kliks, mökin ovi meni lukkoon. Mies päätti käyttää poraa oven lukon aukaisuun. Lukko kuumeni ja ovi jäi kiinni. Sitten lukko meni rikki. Seuraavana työkalupakista kaivettiin ruuvimeisseli. Ikkunan karmi ei antanut myöten.  Lopuksi pariskunta yritti vasaroida ikkunan auki. Ei mennyt ikkuna rikki vieläkään. Lopuksi kirvestä heilauttaen kammarin pieni yläikkuna hajosi, emäntä tuupattiin sisälle ja ovi avattiin.

Tästä lähtien vara-avain on AINA ulkona (ei kynnysmaton alla kuitenkaan). Murtautuminen taloon on nimittäin amatööreiltä MAHDOTONTA!”

– Hanne, katsoja

Lisää kovia mökkikokemuksia on luvassa Haluatko mökkiläiseksi -komediassa. Lue lisää esityksestä!

Esittelyssä Teatteriravintolan kevätmenu

11.4.2017

Keittiömestari Martin Langford kertoo, millaisista mauista koostuu Linnateatterin Teatteriravintolan kevään 2017 ruokalista.

Paistettuja kampasimpukoita ja fenkolia

Teatteriravintolassa on tarjolla uusi kevätmenu huhtikuun alusta toukokuun loppuun. Keittiömestari Martin Langford kertoo, että ruokalistan suunnittelu lähtee aina liikkeelle vuodenajasta.

”Mitkä ovat sesongin raaka-aineet ja maut, mikä tuntuu hyvältä juuri tähän vuodenaikaan? Minulle keväästä tulevat mieleen esimerkiksi kevyet ruuat, kukat ja sitruunan maku”, Martin selventää.

Friteerattua brie-juustosalaattia, puolukkavinegretteä ja pekaanipähkinöitä

Martin kuvailee kevään ruokalistaa sanoilla kevyt, raikas ja puhdas. Listalla on herkkuja etanoista tankoparsaan.

”Hallitsevina makuina ovat muun muassa sitrus ja savustus, fenkoli ja äyriäiset. Väreilläkin on väliä, kevääseen sopivat vihreät ja keltaiset. Ruoat syntyvät kuitenkin aina maku edellä”, Martin naurahtaa.

Tankoparsarisottoa, sitruunaa ja kevätyrttejä

Ruoka-annoksia suunnitellaan ja testataan pitkään ennen kuin teatteriyleisö saa ne lautasilleen. Martin paljastaa, että nyt mielessä pyörii jo syksyn ruokalista. Sitä ennen nautitaan kuitenkin keväisistä mauista.

”Koko kevätmenu on aivan uusi. Esimerkiksi kampasimpukka on sellainen ruoka-aine, jota Teatteriravintolassa ei vielä koskaan ole tarjoiltu.”

Keittiömestari suosittelee

Teatteriravintolassa jokainen voi valita oman yhdistelmänsä listan annoksista tai vaikka vain jälkiruuan. Tarjolla on myös keittiömestarin suositusmenu: alkuruoaksi rapeaa karamellipossua, pääruoaksi kuorrutettua karitsankaretta ja jälkiruoaksi talon sitruunapiirasta.

Kuorrutettua karitsankaretta, munakoisopyreetä ja timjamikastiketta

”Karamellipossussa kohtaavat freesi makumaailma ja possunkylki, mikä on jo sinänsä harvinainen yhdistelmä. Alkuruoka on oikea lihakarkki! Karitsankareen kuorrutteessa puolestaan maistuvat nizzansalaatista tutut kasvikset. Aterian viimeistelee 80-luvun klassikkojälkkäri sitruunapiiras hyvin ja huolella tehtynä”, Martin kertoo suosituksistaan.

Suositusmenu ostetaan Ticketmasterista lippuostoksen yhteydessä ja netistä ostettaessa sen hinta on 45 € (normaalisti 49 €).

Talon sitruunapiiras

Tutustu koko ruokalistaan!

Teksti: Siiri Liitiä
Kuvat: Pauliina Timoska